Сурвакари гонят злото в Пернишко. Тази събота и неделя почти във

...
Сурвакари гонят злото в Пернишко. Тази събота и неделя почти във
Коментари Харесай

Сурвакари гонят злото в Пернишко

Сурвакари гонят злото в Пернишко. Тази събота и неделя съвсем във всяко село в региона се палят огньове , а сурвакарски групи обикалят от къща на къща и гонят злите духове. 

Сурвакарските игри датират от дълбока античност по тези земи. Правят се за здраве , благоденствие , изобилие и изпъждане на злите духове. В Пернишко  ритуалите увличат след себе си над 2500 души.

По традиция участниците трябва да са единствено мъже, въпреки че в последно време се включват и дамите. Игрите са приети от ЮНЕСКО  като част от нематериалното международно културно завещание. 

На 13 януари всяка година селата в Пернишко палят обреден огън, с който се гонят злите сили. На идната заран сурвакарската група обикаля селото и влиза във всяка къща.

Задължително е наличието на мечката. Стопаните на всеки дом би трябвало да я преборят за здраве и дългоденствие. Изиграва се ритуалът “Сватба ” за изобилие. Булката и младоженецът би трябвало дадължително да са мъже. Попът благославя къщата и домакините, а докторът “лекува ” неприятното. Ритуалът “Сватба ” в действителност отличава кукерските от сурвакарските игри.

Огньовете вечерта на 13 януари ознаменуват подготовката за международния фестивал, който всяка година прави Перник международна столица на сурвакарството.

През 2018 година тридневните празненства ще стартират на 26 януари. В предходното издание на феста взеха присъединяване съвсем 7000 кукери и сурвакари от целия свят.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР